Iata ca vine primavara si anotimpul vernal este cel mai potrivit pentru reorganizari. Se simte nevoia si in clubul nostru de carte, care deja are 8 luni (sa ne traiasca!), dar e inca versiunea beta :). Incercam sa gasim solutii convenabile pentru toti. Asa ca vin cu cateva sugestii de la lume adunate:
- Intrucat pasul precedent a fost un pic ambiguu, o combinatie de vot-propunere si schimbare de propuneri, cineva a venit cu ideea de a face o lista alfabetica a titlurilor deja existente si de a le citi pe rand, pana la epuizare (a listei, nu a cititorilor). Dupa ce terminam toate cartile de citit, facem o alta lista. Astfel economisim timpul pe care il pierdem pe votare. Daca sunteti de acord cu aceasta metoda, o vom aplica dupa citirea titlului votat acum, "Zgomotul si furia" de William Faulkner.
- Am facut o sectiune numita "Biblioteca". Este un cont de Scribd unde ar fi frumos sa incarcam varianta electronica a ceea ce citim pentru cei care nu au la dispozitie cartea tiparita. Unele titluri sunt mai greu de gasit, asa ca va rog sa scanati, daca este posibil, cartea si sa o trimiteti pe adresa clubului, astfel incat sa o incarcam in biblioteca.
- In legatura cu timpul acordat fiecarui titlu, caci si aici pierdem timp votand, va propun ca celor sub 200 de pagini sa le fie alocate 3 saptamani, iar celor peste 200 pagini - o luna. E suficient timp, iar noi, cand trecem la avizier titlul urmator, stim imediat care este termenul.
- A propos de avizier, el s-a mutat pe Twitter, asa ca abonati-va ca sa aflati in timp real noutatile!
- Dupa cum spuneam, au trecut deja 8 luni si am sentimentul ca nu ne prea cunoastem. Am discutat cu Aproapealb posibilitatea mutarii clubului pe o platforma tip forum pentru a beneficia de mai mult spatiu de discutie. Unii se tem de prea multa "vizibilitate". Poate gasim ceva mai privat. Inca nu stim, inca ne familiarizam cu tehnica de pe forumuri, doar va intrebam daca va surade ideea.
17 comentarii:
Sunt de acord cu forumul. Asa va fi mult mai usor sa discutam si pe baza cartii pe care o citim, decat prin comentarii la articol.
Start!
Nu cred ca ma voi descurca cu forumul, dar nu e o problema. :)
apreciez pe cei ce s-au gandit la cum sa mearga mai bine clubul si sunt de acord cu propunerile facute, exceptand punctul 2.
mi se pare o inclacare flagranta a drepturilor de autor si eu unul nu as putea sa faca asa ceva fara acordul prealabil al copyright holderului (autorul sau editua).
de asemenea nu stiu care sunt conditiile de utilizare a scribid sau google books. credeam, intuitiv, ca acestea sunt variante incarcate cu acordul celor care detin copyrightul.
cu exceptia situatiei unor titluri extrem de "exotice" sau recente cred ca se pot gasi la o biblioteca decenta.
@liftingshadows: Sunt oarecum de acord si iti respect opinia; insa sunt de parere ca notiunea de copyright ar trebui sa protejeze autorul de atribuirea operei sale altuia sau, eventual, de comercializarea fara acordul sau, nicidecum sa-l priveze de promovare. Am sentimentul ca, de fapt, e tot o scorneala mercantila. Pe vremuri, insasi copierea unei opere era considerata o arta si o responsabilitate nobila. Datorita "incalcarii" dreptului de autor am putut citi carti la care altminteri nu as fi avut acces pt. ca n-au fost publicate in Romania. Daca nu avem intentii necurate, chiar trebuie sa ne lasam limitati de legi facute mai mult pt. protejarea editurilor, decat a autorului? Desigur, asta e doar parerea mea, putem desfiinta biblioteca; dar sunt titluri pe care efectiv nu le gasesti, chiar daca nu-s "exotice", cum spui tu. Spre exemplu, n-am gasit nicaieri "Cand greierii plang". Ce facem, propunem ce stim sigur ca se gaseste?
Mm, am impresia ca Google Books chiar isi respecta conditiile de utilizare, dar Scribd abunda de opere "piratate".
in mod sigur nu pot sa iti impun eu reguli de conduita. dar nu mi se pare etic/ moral sa iau o carte, sa o scanez si sa o pun pe net cand autorul nu este de acord cu asta.
de asemenea cunosc intreaga dezbatere despre ce ii ok si ce nu legat de copyright (de ex. faptul ca o firma de software avand monopol pe piata poate impune preturi astronomice).
ma intreb ce anume are un autor de castigat din modalitatea de promovare pe care o propui: adica ii citesc cartea si spun "ce tare"? a promova autorul e una si se poate face inclusiv prin oferirea posibilitatii de a citi cateva pagini sau un capitol. a aduce un prejudiciu financiar direct unui autor e cu totul altceva (nu vreau sa intram in discutii de genul - se imbogatesc edituriile si autorii mor de foame etc. deoarece sunt modalitati de a regla aceste lucruri).
daca te referi la reproducerea unei picturi asta e una. pt ca doar o persoana (sau muzeu) poate avea originalul. insa in ceea ce priveste cartea nu exista "o singura carte".
de asemenea, sunt legi care nu sunt bune, care avantajeaza anumite parti sau care sunt inclusiv imorale. dar astea sunt legile unei tari, ce pot sa fac eu?
da, a propune carti pe care le-am verificat si stim ca sunt disponibile este o solutie.
de exemplu, asta a lui faulkner cred ca se gaseste in orice biblioteca. daca nu, costa cam 5 lei in colectia cotidianul.
Da, chestiuni complicate potrivit vremurilor complicate in care traim. Nu le putem schimba, ne adaptam, asta e.
Da, din fericire, Faulkner se gaseste si pe okazii usor. Mi-e ciuda ca sunt o multime de carti recente interesante care deocamdata nu-s inca disponibile in anticariat sau biblioteci, iar asta ne limiteaza oarecum lista de lectura.
Uite un frumos exemplu de literatura free > LiterNet.
Si cu dedicatie pt. Domnisoarele de aici :)
http://editura.liternet.ro/carte/242/Serban-Foarta/MartziSoare-necomertziSoare.html
Da, citirea în ordine alfabetică mi se pare o idee foarte bună, pierdem prea mult timp cu alegerea unui titlu. Despre forum, n-am testat niciodată, nu sunt reticentă la el, cred că ne putem descurca până la urmă :). Cât despre scanat, chiar nu ştiu în ce sistem funcţionează site-urile pe care se găsesc postate cărţi în ceea ce priveşte drepturile de autor. Problema în cazul meu ar fi să găsesc un scanner la care să pot face operaţiunea asta :(. Eu oricum încerc pe cât posibil să am cartea pe hârtie :).
Până una, alta, să purcedem către domnul Faulkner :)
http://www.polirom.ro/biblioteca-online/
O alta resursa de carte. Aici am gasit Kaddish si Noaptea din gradina Ghetsimani. Doua carti superbe. Interesant si mesajul de pe prima pagina a bibliotecii.
o da; "Noaptea..." ii super.
Alte sugestii:
propun sa renuntam la
- unul dintre volumele Cella Serghi
- Noul testament
- la Kawabata
@Lifting Shadows: Dar ar fi corect sa renuntam la propunerile altor persoane si sa pastram propunerile pe care le vrem noi? E cam ciudat.
Asta dpdv al corectitudinii vorbind, ca altfel nici eu nu vreau sa citesc decat vreo 20-30% din cartile propuse.
Intr-un fel de asta era bine cu votari, ca citeam ce vrea majoritatea si erau mai multi oameni multumiti de cartea citita.
Nu m-am gandit daca ar fi corect sau nu - nu asta era ideea. Oricum nu pastram propunerea mea, Kawabata.
La Cella Serghi am propus eliminarea din motive evidente: sunt doua romane propuse si mi se pare ca ar trebui sa exploram mai multi autori si nu mai multe carti ale aceluiasi. In plus, ii ok sa citesti doua carti ale aceluiasi autor una dupa alta? Cred ca cititul nu poate fi o simpla lista de bifat.
In ceea ce priveste Noul testament cred ca e prea mare "Cartea".
Dar ce am scris sunt doar "sugestii" asa cum indemna titlul postului. Nu trebuie sa le acceptam. Sunt niste propuneri.
acum ascult Micul print (ed. integrala) in lectura lui Florian Pitis. :D
@liftingshadows: Ferice de tine! :))
@Nimeni... : Multumim pentru link! L-am adaugat in sidebar.
Trimiteți un comentariu