Primul capitol al cartii "Omul care era Joi" este preferatul meu. Am savurat discutia dintre cei doi poeti si ca m-am identificat cu viziunea lui Syme.
Mi-a placut diferenta dintre o lume a aparentelor si a incadrarii intr-un tipar (Gregory) si realitatea privita limpede, limpede de tot, cu un simt practic-artistic care patrunde dincolo de toate aspiratiile umane efemere, le desfiinteaza si ridica pe piedestal esenta si simplitatea. (Syme)
Mi-e greu sa explic in cuvinte cat de mult mi-a placut modul in care Syme a infirmat toate ideile de anarhie de dragul non-conformismului (regasite ataaaaat de mult si in epoca noastra), anarhie care e, de fapt, tot un conformism, doar fata de alte principii. Non-conformismul real nu e acela de incalcare a tuturor regulilor pentru ca asta a zis cineva ca inseamna sa fii non-conformist, ci presupune a gandi totul si a alege ceea ce vrei sa crezi si principiile pe care vrei sa le urmezi, indiferent daca te incadrezi intr-un anumit trend sau nu.
Gregory: " Poetul se delecteaza doar cu dezordinea. Daca n-ar fi asa, cel mai poetic lucru din lume ar fi calea ferata subterana."
Syme: "Asa si este. [...] Faptul rar si ciudat e sa nimeresti tinta; faptul comun si evident e sa o ratezi. [...] Haosul este plictisitor, deoarece in haos trenul poate sa ajunga oriunde, in statia Baker Street sau la Bagdad. Dar omul este un magician, si intreaga-i magie sta in faptul ca spune Victoria- si iata, e in Victoria! Luati-va cartile, care nu sunt decat poezie si proza, si lasati-ma sa va citesc cu lacrimi de mandrie un mers al trenurilor. [...] Sa stiti, continua Syme, ca de fiecare data cand vine trenul, simt ca a strapuns cordoane de asediatori si ca omul a castigat batalia cu haosul. Afirmati cu dispret ca atunci cand cineva pleaca din Sloane Square trebuie sa ajunga in Victoria. Eu zic ca putem face 1000 de alte lucruri in schimb, si ca ori de cate ori ajung chiar acolo, am senzatia ca am scapat ca prin urechile acului. "
[...]
Gregory: "Da, poetul va fi nemultumit chiar si pe strazile raiului. Poetul este un revoltat etern.
Syme: "Ce anume este poetic in a fi revoltat? Poti la fel de bine sa spui ca este poetic sa ai rau de mare. A fi bolnav e o forma de revolta. [...] A te revolta in abstract este...revoltator. Este de-a dreptul vomitiv! [...]
Lucrurile care merg bine sunt cele poetice! Digestia noastra, de exemplu, care functioneaza cu sfintenie, silentios si asa cum trebuie- acesta este fundamentul intregii poezii. Da, cel mai poetic lucru, mai poetic decat florile, mai poetic decat stelele- cel mai poetic lucru din lume este sa nu fii bolnav."
Voi sunteti de acord cu Syme? :)