Avizier

2010/07/23

Comentarii la Mecanica Inimii

Am reusit sa termin de citit cartea mai repede decat ma asteptam; mentionez ca a fost a 2-a sau 2 3-a carte citita in format electronic. Fluenta remarcabila a textului mi-a facilitat asadar lectura. Nu o sa fie o recenzie ci mai degraba cateva idei pe care le-am notat "la cald". In general mi-a placut destul de mult aceasta carte insa am fost si dezgustat de cateva insertii (probabil domnisoarele mai delicate au eludat acest aspect in precedentele opinii asupra cartii). Rating-ul meu: 6,5/10

"Each beat of your heart is a small miracle." Unele lucruri par nesemnificative, banale insa daca te gandesti mai bine la ele iti dai seama de ce bogatie ascund. Viata insasi este un miracol si inima (fizica) este pompa care ne mentine in viata. Ganditi-va la anatomia si fiziologia inimii si apoi intrebati-va daca un asemenea organ putea aparea din nimic sau ne sugereaza un plan in spatele materiei.

"Dreams have a hard time surviving when confronted with reality." Cred ca un asemenea avertisment este util de luat in seama cu atat mai mult cu cat aceasta carte te indeamna la visare. "All love’s pleasures and joys are paid for one day with suffering. And the more passionately you love, the more your pain will increase. It might survive the intensity of pleasure, and beyond. But it is not robust enough to endure the torment of love." Acest paragraf poate fi adus ca argument pentru tipul de dragoste pe care il are in vedere (in principal) aceasta carte.

E interesanta si ideea (testata "in teren") cum unii oameni isi pot sustine fericirea autocompatimindu-se: zicea Madeleine ca trebuie mereu si mereu sa plangi si sa iti consumi lacrimile daca vrei sa fii fericit. Aceasta afirmatie arata din nou tipul de dragoste indreptata spre propria persoana, spre satisfacerea eului. S-ar putea ca M. sa fi trait o asemenea poveste.

Mecanicism vs. emotii. Un ceasornic este mecanica pe dinafara si emotie pe dinauntru. Adica noi vedem un rezultat, si anume ceasul, care este ceva inanimat, fara viata in el insusi dar care avea in spate munca si pasiunea unui creator. Emotia este asadar ascunsa. Cu oamenii nu trebuie ca lucrurile sa stea asa: chiar daca unele forme ale mecanicismului par sa fie reinviate sub forme noi, monistice. Noi suntem mai mult decat materie. Oamenii sunt mecanica pe dinautru si emotie pe dinafara. Noi avem o functionalitate, insa daca nu ne exprimam in cadrul unor relatii interumane, ruginim. Sentimente ca dragostea trebuie sa fie exteriorizate, nu trebuie ascunse deoarece acestea vor ajunge sa dauneze. Mai tarziu, cand Jack este in tren spune "I’ll be sick if I don’t speak to somebody." Dragostea dulce din interior, daca nu este marturisita, nu este revarsata asupra obiectului ei, ajunge sa produca multa amaraciune in inima. In timp, Jack afla ca "Falling in love can’t be as terrifying as finding yourself alone on some ghost train with Jack the Ripper." Invata ca sunt lucruri mai rele decat a te indragosti.

Jack: I get the impression their hearts need the care of a good clockmaker even more than mine does. Uneori daca suntem suficient de empatici si cu nevoile celor din jur vom vedea ca sunt oameni care sufera mult mai mult ca noi. Intodeauna vom avea pe cine sa ajutam.

Bun, si acum la partea care m-a dezgustat. Prezenta acestui aspect in minunata poveste il gasesc foarte dezamagitor. Aproape ca ma face furios. Subtilitatile erotice le gasesc dezgustatoare nu din cauza obscenitatii lor ci din pricina faptului ca sunt proiectate asupra unor personaje infatisate ca si copii. Gasesc ca abordarea autorului este perversa.

Multumesc ca (m)-ati citit.

13 comentarii:

the_stranger spunea...

Recunosc ca si pe mine m-a uimit varsta pe care autorul a atribuit-o personajelor principale cand i-a invaluit dragostea. Am gasit o chestie interesanta, acum, "frunzarind" putin cartea. Unul din ei, spune la un moment dat, parafrazez: " impreuna avem treizeci de ani". E ca si cum scriitorul ar vrea parca sa-i maturizeze pe cei doi.

Imi place ca ai scris ca lucrurile mici ascund mari bogatii si ca, "intotdeauna vom avea pe cine sa ajutam."

L. spunea...

Sa nu uitam ca Julieta are 13 ani, iar Lolita 12.

Anonim spunea...

Nu uitam, desigur, nici texte ca cele ale preferatilor mei japonezi (vezi frumoasele adormite ale lui Kawabata) sau sudamericani (Marquez - povestea tarfelor mele triste).

Dar cred ca acolo este vorba de un alt stil, de un alt cadru, de o alta abordare. Aici vad ca mi se ofera un fel de basm, asa ca am astfel de asteptari. Nu hamsteri cu nume nepotrivite. Sau aluzii slinoase.

Lolita nu am citit.

Anonim spunea...

@stranger

unde au disparut cele doua puncte de pornire?
deja aveam idei.. :))

the_stranger spunea...

Si eu aveam idei, dar mai astept putin. Cred ca spun prea multe si cei care ma citesc mai au putin si afla tot, si se pierde astfel din farmecul lecturii. Promit sa revin cu intrebarile peste cateva zile, cand mai multa lume va avea cartea citita. :)

DOAR NOI spunea...

dA, ESTE O CARTE USURICA... NU AM ZIS CA AM CATALOGAT-O CA FIIND DE NOTA 10!

MI-A PLACUT OPINIA TA! FELICITARI!
ESTE UN BASM FRUMOS, TRECEREA DE LA COPILARIE - ADOLESCENTA- MATURITATE.
FARA DRAGOSTE, NIMIC NU E! :))

a simple kind of man spunea...

eu sunt intru totul de acord cu parerile cu liftingshadows. mi s-a parut o carte cu o tema interesanta si niste idei grozav de bune. totusi mi ar fi placut ca dragostea lor sa fie mai putin erotica, trupeasca si mai mult curata, sufleteasca. cum zicea si jack "nu vreau sa ma iubesti de aceea, vreau sa ma iubesti pe mine intreg".
(imi cer scuze ca am comentat fiind doar vizitator si nu membru in club)

Anonim spunea...

doar_eu, simple - multumesc pt. gandurile frumoase.

[nu trebuie sa iti ceri scuze ca ai comentat; e un blog public. si din punctul meu de vedere cred ca se pot face "inscrieri" si pe parcurs. :) avem deja inca doua carti pe lista]

Anonim spunea...

Mi-a placut foarte mult aceste cuvinte si aceasta carte. Intr-adevar au fost anumite pasaje din carte ce m-au facut sa rosesc si sa-mi trag instinctiv patura pe cap, dar pot intelege si perspectiva autorului. A atribuit un amalgam de sentimente unor oameni cu o varsta frageda. Poate cuvantul "pervers" este putintel cam dur... Varsta biologica a personajelor nu cred ca are legatura cu intensitatea sentimentelor. Poate ca a vrut sa spuna ca 10 ani= naivitate si inceput de drum. Desigur, daca personajele nu ar fi avut impreuna 30 de ani... am privi diferit povestea. Dar asa o fi gandit Malzieu
Lifting Shadows.. nu fi furios :( si multe multe felicitari

Anonim spunea...

cum a spus si in paragraful de deschidere, ideile au fost notate "la cald", adica in timp ce citeam. :) [probabil ajunsesem pe la pinocchio cand am facut remarca]

zici ca "Varsta biologica a personajelor nu are legatura cu intensitatea sentimentelor". totusi eu nu de intelsitatea sentimentelor am fost deranjat.

Anonim spunea...

Am fost intristata si eu de numele hamsterului si de consumarea carnala a iubirii lor cu muuuult inainte sa fie o iubire reala, trainica.

Cat despre inima si pretiozitatea sa, ai mare dreptate. Ma opresc si eu uimita de multe ori sa ma intreb cum functioneaza inima mea, ca un ceasornic fara oprire, cu o mecanica lipsita de oboseala, parca. Si, gandind astfel, mi se pare imposibil sa existe atei.

Apreciez si dimensiunea umanitara a unei parti din recenzia ta. Imi place ca ai observat lucrul acela.

Anonim spunea...

multumesc celei care mi-a scris numele atat de frumos. :">

Dia spunea...

You're welcome :)