Avizier

2010/08/29

Omul care era joi sau o fabrică de vise trase în ciocolată

Pentru că la fabrica de ciocolată a lui Wonka m-a trimis cartea. Și la Alice în Țara Minunilor. În apărarea ei am să spun doar atât: e una dintre puținele cărți care m-au făcut să amân ora somnului, e una dintre puținele cărți care m-au făcut să râd și e una dintre puținele al căror curs narativ o ia razna ca aici. E drept că la un moment dat îți dă impresia că lucrurile sunt previzibile, dar asta numai pentru un moment. Până una alta, acum chiar mă duc la somn. Lectură plăcută :D

12 comentarii:

Dia spunea...

The referi la "Omul care era joi"?

Zora spunea...

Mea culpa, la el mă refeream. Şi nevrând să dezvălui prea multe, iaca nu i-am dezvăluit nici numele :)). Se repară

Anonim spunea...

Interesant felul in care ai vazut-o tu. :) Sunt tare curioasa ce parere ai despre final. :)

Dia spunea...

Sincer, n-am gasit niciun iz de ciocolata. Si, daca ar fi s-o asociez cu visele, as compara-o cu genul de vis fara noima, gri, nici cosmar, nici vis placut, care iti da o stare de oboseala la trezire. Inca ma intreb, la fel ca in momentul in care am inceput s-o citesc, daca n-am gresit cartea, ca citesc numai de bine despre ea. Is anything wrong with me?! :))

Zora spunea...

@aproapealb - păi mie finalul mi s-a părut suprarealistic şi hiperciocolatistic. nu ştiu dacă e ceva mistic acolo sau nu, dar de filmele astea două mi-a adus aminte :D. să aşteptăm să mai vină şi alţi cititori :D.
@dia - mie mi s-a părut una dintre cărţile cele mai alerte pe care le-am citit. sincer la început mă plictisise şi avea aerul ăla de britanic care răzbătea prin toţi porii, cu care nu pot spune că mă împac mereu. dar pe parcurs, omul ăsta de a scris-o mi-a dat senzaţia a fi la rândul lui un spiriduş mare care are chef de joacă, aşa că începe să deseneze umorul ăla britanic fin şi parcă căzuse el printr-o scorbură şi a nimerit într-o altă ţară. la început mă gândeam la teoria conspiraţiei şi la aparenţele înşalâ dacă nu ştii din ce unghi să priveşti, dar cum înseşi personajele spun asta, am zis şă privesc din alt colţ. pentru că sunt atâtea perspective câţi oameni citesc :D.

Anonim spunea...

@Dia: Dar chiar nimic frumos nu vezi la ea? Mie mi s-au parut f deosebite ideile legate de onoare si f special primul capitol si discutia celor 2 poeti. Grozav mi-a placut discutia lor!

Dia spunea...

Nu :(
Pana n-am citit comentariul din Wikipedia (in ce hal am ajuns), nici nu m-am prins ca se vrea a fi "metafizica" sau ca ar contine alegorii "crestine". Singura fraza care mi s-a parut la acel moment interesanta (dar am uitat-o repede) a fost "man should leave nothing in the universe standing that he is afraid of". In rest mi s-a parut previzibila si inutila. Is gica-contra, asa-i? Poate am citit-o prea superficial. De aceea nici n-o sa fac o recenzie.

anca d. spunea...

:) dia, poate ca nu ai avut starea, cheful potrivit pentru ea si de aceea lipsa de conexiuni si alte cele. nu esti niciun gica-contra :)) clar! poate daca o recitesti, o sa o vezi cu alti ochi.
si zic ca poti sa ii faci recenzie daca ti-ai propus asta. fiecare avem ochii nostri de citit, de ce sa nu ne primim unii pe altii asa cum privim prin ei? poate si recenzia ta stirneste ceva discutii. si oricum, exprima parerea ta.

Nimeni... spunea...

Dia .Şi mie îmi place Blaga . Mult.E rândul meu sa îţi întorc un poem. .Al meu e recitat de autoare şi-l găseşti aici (http://www.trilulilu.ro/Nimeninicicand/f39165a0014e4c).Şi ai intuit bine, la mine se văd stelele deja.
Aproape alb . M-ai întrebat cum văd Micul Prinţ faţă de celelalte opere. Cred că e cartea care şi-a realizat cel mai bine menirea. Citadela e criptica, obositoare pe alocuri. Curierul de Sud , Pilot de război, Pămînt al oamenilor fac şi acum sufletele tinere să vibreze. Doar Micul Prinţ a ştiut însă să vorbească copilului ascuns în fiecare adult.

Nimeni... spunea...

Am şi o rugăminte. Am şi eu o propunere pentru lectură. Ana Blandiana: Coridoare de oglinzi

Cartea se găseşte aici.http://editura.liternet.ro/carte/61/Ana-Blandiana/Coridoare-de-oglinzi.html

Dia spunea...

:D Propunerile se comenteaza la "Propuneti". Dar voi nota.

Anonim spunea...

Tocmai am terminat de citit, dupa multe seri in care am tot amanat momentul. E clar : nu am avut starea si nici nu e genul de carte care sa zic ca isi merita timpul dedicat, dar poate nu i-am vazut maretia tocmai din aceste motive. Deocamdata e doar prima parere...