Avizier

2010/08/04

"Mecanica inimii" - Intrebari pentru dezbatere I

Astazi este 4 august, data limita pentru citirea cartii "Mecanica inimii". Dupa cum am promis, voi posta din nou cele doua intrebari de la care se poate pleca in vederea realizarii unor discutii asupra cartii:
  1. Credeti ca dragostea pe care i-o poarta Madeleine lui Jack este una egoista? (Aceasta avand in vedere ca i-a ascuns adevarul despre faptul ca inima lui era perfect sanatoasa, doar pentru a-l face sa se simta vulnerabil si sa caute astfel refugiul in protectia ei.)
  2. Ce parere aveti despre domnisoara Acacia, se dovedeste ea superficiala in relatia cu Jack?
P.S.: Intre timp am aflat ce gandesc unii dintre voi, dar cred ca este nimerita o discutie care sa reuneasca toate aceste pareri.

20 de comentarii:

Dia spunea...

1. Dezvaluirea faptului ca inima lui Jack nu avea nevoie de o proteza-ceasornic a venit atat de brusc, atat de "la final" si atat de inoportun, incat nu prea imi dau seama ce a vrut autorul sa sugereze. Pe la inceputul cartii Madeleine ii spunea lui Jack ca vrea sa fie sigura ca inima i se va inzdraveni ca sa ii poata da drumul in lume. Pe tot parcursul cartii, Madeleine joaca rolul de salvatoare, binefacatoare, ca in final aceasta imagine sa fie daramata si sa devina brusc o "mama" posesiva, egoista? Revin la parerea mea ca Mathias Malzieu ar trebui sa se limiteze la muzica. Exista deja prea multe carti prost scrise.

2. Da. De fapt, amandoi sunt superficiali. Ca si in cazul Madeleinei, Acacia apare cam pe tot parcursul cartii ca iubita capricioasa, superficiala, gata oricand sa alunece printre degete, ca in final imaginea ei sa se intoarca cu 180 de grade si sa aflam ca ea era, de fapt, fidela (?), ca a fost nedreptatita...Come on...

DOAR NOI spunea...

1. Madeleine este o femeie pentru care maternitatea insemna ceva. A crezut ca isi poate materializa dorinta cu ajutorul lui Jack. A fost o dragoste egoista, caci nici in ceasul al 12-lea nu i-a spus adevarul.

2. Acacia este o fata care stie sa se pretuiasca, sa se puna in valoare, sa flirteze. Cred ca Jack merita mai multa dragoste, atentie din partea ei. A fost primul barbat care a strabatut lumea pentru a o regasi. I-a adus ochelari dorindu-i binele. Acacia a fost superficiala si egoista.

Suspecta spunea...

1.Medeleine este o mama excesiv de protectoare,nu cred ca este egoista,il iubea foarte mult.
2.El îşi schimbă viaţa pentru ea, ea pleacă, el se luptă pentru ea. Pleacă de acasă în lumea largă să o caute. Îşi smulge inima din piept pentru ea.Acacia a fost egoista.

Anonim spunea...

1. Nu cred ca Madeline era egoista, ci doar ca personajul ei nu a fost suficient de bine construit.

2.Da, imi pare superficiala pentru ca nu lupta.

Anonim spunea...

1. cred ca si cuvantul "egoist" poate avea mai multe sensuri, asta ca tot vb cu aproapealb de postmodernism. eu cred asa: ca Madeleine a fost victima unei iubiri egoiste (amintiti-va de ceea ce spune despre lacrimi) insa si a rautatii oamenilor (era privita ca un fel de vrajitoare). egoismul ei este in sensul fricii de singuratate, de respingere, de abandon.

2. nu cred ca e neaparat superficiala, dar se pare ca Jack este egoist deoarece este mult mai focalizat pe el decat pe ea; ear atunci cand este atent la este in vederea "beneficiului" propriu.

Anonim spunea...

@doareu ref. 2

pe ce bazezi afimatia ca Acacia stie "sa se puna in valioare si sa flirteze"? parca imi aduc aminte din carte ca avea multi admiratori care voiau sa o acosteze la final dar ca ea nu era interesata. asa ca eu nu am impresisia de care zici.

desi discutia privind varsta personajelor este deschisa, Jack nu poate fi numit barbat cand a pornit la drum.

Anonim spunea...

Precum am spus si intr-un comentariu la postul urmator, nici mie nu mi se pare Acacia genul de persoana care flirta cu altii, dimpotriva.

DOAR NOI spunea...

pai tocmai ca stia sa flirteze si sa pune in valoare avea admiratori... inclusiv pe lunganul care i-a fost "dusman" lui Jack.

da..scuze.. nu era barbat...:)

Anonim spunea...

Mie mi se pare ca avea admiratori pentru ca dansa si canta foarte bine si era frumoasa, nu pentru ca isi propunea ea sa-i atraga.

Anna & Cristi spunea...

1. Parerea mea umila despre Madeleine este aceea ca nu era egoista. Orice mama( pentru ca in viziunea mea Madeleine era o mama pentru Jack) ar face orice sa-si protejeze copilul. Cred ca era inversunata impotriva iubirii pentru ca si ea suferise enorm. Singura alinare pentru ea era sa-si bea lacrimile. Asa a stiut ea sa protejeze. Din pacate, Malzieu nu a conturat suficient personajul asta. Mi-ar fi placut sa stiu mai multe despre ea. Plus ca a avut un destin tragic.
2. Pentru mine, Miss Acacia este un adevarat cosmar. Sigur sunt subiectiva in ceea ce o priveste, si in mod cert portretizez in ea toate persoanele care m-au facut sa vars lacrimi. De aceea, o sa fac efortul (enorm) sa ma detasez putin si sa mai vad si altceva. Pot sa spun ca nu o inteleg. Nu pricep comportamentul ei. Nu-si sterge pacatele pentu ca ducea flori la un mormant gol. Pentru ca Jack s-a intors si ea nu l-a acceptat. Poate ca ii era frica de o dragoste asa mare. Dar... faptul ca s-a maritat cu Joe, iar imi ridica mii de intrebari far' de raspuns. Daca voi avea ocazia o sa-l intreb pe Nea' Malzieu.. ce pisici a vrut sa spuna. Mie mi s-a parut superficiala si mandra.
Anuta Voinicuta

Anonim spunea...

1. eu nu cred ca madeleine era egoista, ci doar vroia ceea ce e bine pentru copilul ei, in fond jack era copilul ei. Dar, ca si toti parintii, a facut asta in felul in care vedea ea acest bine. Daca am spune de ea ca este egoista inseamna ca toti parintii sunt de fapt egoisti. Nu sunt de acord cu decizia ei, dar a fost singura ei sansa de a avea un copil care sa nu fie adoptat de ceilalti. Desi este prezentata ca o persoana puternica, era si foarte slaba in acelasi timp.
2. iar Acacia imi pare nu prea bine conturata cum s-a spus si mai sus. Ce m-a uimit foarte mult este cat de usor a cedat ea. Mi s-a dat impresia ca ar fi cedat oricui i-ar fi facut un gest mai " nebunesc" sa zicem asa, (pentru ca nu stie prin cate a trecut jack pentru a ajunge la ea, asta o va afla mai tarziu, daca bine imi aduc aminte) desi si ea zice fugitiv ca s-a gandit la acel baiat in copilaria ei, adica la el. Nu stiu cat de superficiala ar fi ea, insa cartea e destul de mult. Parca incearca sa te introduca in poveste, dar cand esti pe punctul de a patrunde, te pierzi.

Read.my.mind spunea...

1. Da, eu cred ca din iubire (chiar si superficiala), poti sa ajungi sa fii egoist si exact acelasi lucru l-a facut si Madeleine. Eu imi imaginez situatia contemporana, relatia parinti-copii din zilele noastre. Chiar daca circumstantele sunt altele, mult mai atenuante, din prea multa grija si iubire, cauta sa protejeze si nu constientizeaza ca un copil are nevoie sa creasca, cum altfel decat prin contactul direct cu lumea reala, si nu doar din sfaturi, terorii samd. iar faptul ca i-a ascuns un adevar crucial in conduita lui Jack demonstreaza egoismul ei (pana la urma era dreptul baiatul de a sti ce se intampla cu el, iar ceasornicul in loc de inima nu i-a cauzat prea multe bucurii, ba chiar l-a facut sa sufere indeajuns incat sa fie si el egoist la final).
2. Zic ca Jack e egoist fiindca ii ascunde adevarul lui Miss Accacia, care pare un model preluat de la presupusa sa mama, dar cred ca reactia lui este justificata, avand in vedere cat a suferit pentru dragoste. Cat despre Miss Accacia, nu stiu daca este superficiala, poate ca da, poate ca nu l-a ascultat indeajuns, dar nu prea putem sti asta fiindca faptele sunt redate din prisma gandurilor lui Jack si nu a ei. :)

Anonim spunea...

@Read.my.mind, Imi place raspunsul tau nr 2, cred ca e important sa ne gandim ca totul e din perspectiva lui Jack si ca daca am asculta si varianta ei poate lucrurile ar parea altfel.

Alecs spunea...

1. Cred ca iubirea de mama e egoista. Mereu cauti sa ii faci un bine copilului tau desi nu sunt de acord cu faptul ca ea a facut o alegere in locul lui. Cred ca ar fi trebuit sa ii spuna cand era mai mare adevarul, sa il pregateasca sa faca fata dragostei nu sa ii spuna ca aceasta va fi prea periculoasa pentru inima lui. Ea incearca sa il scuteasca pe el de o suferinta, dar cum am zis asta era o decizie pe care numai micul Jack avea dreptul sa o ia. Insa, ca orice mama este protectiva si ii doreste binele copilului ei, vrea sa il scuteasca de o suferinta desi in acest fel il priveaza si de o fericire.

2. Sunt complet de acord cu Read.my.mind si intr-adevar poate varianta ei ar suna altfel.

Anca spunea...

eu cred ca mathias malzieu ii superficial. cred ca nici nu s-a gandit la toate lucrurile pe care le-ati zis despre cum ar trebui sa fie dragostea, cred ca lui i s-a parut o dragoste ratata din cauza inimii ceas a lui jack si a minciunii sau asa ceva, nici vorba de profunzimi. asta asa, din cat am vazut ca " ii poate mintea " din cartea asta.
si mai cred ca desi discutiile sunt frumoase si scot la iveala multe (care poate nici nu sunt acolo), cartea asta nu le merita. cred ca clipul asta de care-mi zicea anca
- si sunt de acord cu ea - ca i-a adus aminte cartea (din pdv al atmosferei, mind you) ii mult mai valoros daca vrem sa cautam mesaj. si daca un clip e mai ok la mesaj decat o carte, vai. http://arenyth.deviantart.com/art/The-Clocktower-83212811

A spunea...

1. Ce a facut Madeleine mi s-a parut nu doar egoist, ci si un mare rau facut lui Jack. In loc sa il protejeze cum poate si-a dorit, ea l-a facut mult prea sensibil pentru lume repetandu-i "Love is dangerous for your tiny heart". Eu cred ca cel mai bun mod de a-ti proteja copilul este sa-l lasi sa zboare si sa invete singur, tu doar sa-l indrumi, nu sa-l ti in lesa.

2. Acacia nu mi s-a parut superficiala. Este doar o persoana careia ii lipseste increderea in ea. Ea nu flirteaza cu ceilalti, ba chiar nu ii recunoaste ca admiratori. Casatoria ei cu Joe nu mi s-a parut un lucru rau deoarece in acel moment ea stia ca Jack este mort si avea nevoie de siguranta. Acacia mi s-a parut o fire slaba, care dorea sa se ascunda dupa imaginea de dansatoare fara ochelari.

Anonim spunea...

@mara cateva observatii:

1. Jack nu era copilul ei. Iar ultima afirmatie trebuie detaliata neaparat. Care crezi ca sunt aspectele in care era puternica si care in cele in care era slaba?

Anonim spunea...

@anca chiar daca crezi ca nu merita cartea discutiile astea, eu zic ca le meritam noi. si daca avem de invatat mai mult din ele decat din carte, cu atata mai bine! cred ca asta este si scopul Clubului.

stiam clipiul dar nu mi-am adus aminte de el. foarte dragut. doar stii expresia aia > a picture worth a thousand words.

the_stranger spunea...

Citind raspunsurile vostre, si incercand sa formulez unul la randul meu, mi-am dat seama de un lucru, si anume ca dragostea adevarata nu poate fi nicicand egoista, pentru ca atunci iubesti nu o faci pentru sine. Consider ca, cu atat mai mult dragostea materna nu poate fi una egoista. Tin sa precizez cateva idei pe care le am in vedere atunci cand ma gandesc la modul in care era iubit Jack de catre Madeleine, femeia care l-a crescut ca pe copilul ei. In primul rand aceasta ii ofera o viata normala, baiatul insusi mentioneaza acest lucru cand spune "Ticaitul dinlauntru ma umple de placerea de a fi normal ", dar il face sa se intrebe "de ce ii dezgusta atat de tare pe oameni un simplu ceas" pentru ca, "la urma urmelor, e doar un lemn". Datorita ceasului el constientizeaza ca nu este perfect si ca aceasta il face iubit de catre oameni ca si el, constienti de imperfectiunile lor. Pentru el viata este un miracol, pentru ca, nu-i asa, "fiecare bataie a inimii este o mica minune".
Intrebarea pe care o pune Jack spre finalul cartii si anume: "De ce-ar fi inventat Madeleine toata povestea asta?" , primeste raspunsuri satisfacatore zic eu :"Din motive psihologice , fara indoiala. Poate sa va apere de propriii demoni. Multi parinti fac asta, mai mult sau mai putin." "De aceea se temea Madeleine: ca o sa deveniti un om in toata firea".

Cat despre Acacia, deducem din spusele lui Melies ca nu este o fata egoista: "Hm, inteleg...Domnisoara Acacia nu se poarta asemenea celorlalte cantarete pe care le-am cunoscut, nu e egocentrica" si tind sa cred ca nu este superficiala pentru varsta ei. Problema cred eu, sta in faptul ca aflarea unor amanunte despre Jack ,povestite de catre Joe, au facut-o sa-i fie frica, s-a simtit tradata, daca ar fi sa o luam asa. Ea isi faurise o impresie asupra lui Jack, cea a unui baiat firav, care are nevoie de ajutorul ei. Dar cand a aflat amanunte din viata lui de mai inainte de a se reintalni, a facut-o sa-si piarda increderea in el si sa bata in retragere. Iar faptul ca a fost din nou inselata cand acesta apare dupa trei ani in care a fost in coma, a facut-o sa plece definitiv. Oricum, complexa e inima femeii si complicat drumul pana la ea.

Concluzia: fiecare inima isi are istoria ei.

Anca spunea...

ok, lifting shadows, i agree.